Çim Alan Tesisi


Çim alan tesisi üç farklı yöntemle yapılmaktadır;
Birinci yöntem: tohumla çim alan tesisi
Çim alanlarının kurulmasında seçilecek olan çim türleri ve ekim zamanı büyük önem taşımaktadır. Tohum ekimi oldukça basit bir uygulama olmasına raÄŸmen, düzenli ve doÄŸru olarak yapılmazsa ekimden önce yapılan bir çok iÅŸ boÅŸa gidebilir.
  çim tohumları çok küçük oldukları için tohum yatağının hazırlanmasında ve ekimlerde gereken özen gösterilmelidir. Bu amaçla çim yatağı 10 cm. DerinliÄŸe kadar milli toprak ve yeterince organik madde içeren malzeme ile karıştırılarak hazırlanmalıdır.
             Elle veya makine yapılan ekimde ekimden önce silindir kullanılmalıdır. Tohum atıldıktan sonra 1 cm. Kalınlıkta kapak gübresi atılmalı ve tekrar silindirlenmelidir.
Ä°kinci yöntem: hazır çim
Belirli bir üretim sahası içerisinde yetiÅŸtirilen, çimlenmesi ve geliÅŸimi saÄŸlanan çim bitkisinden oluÅŸan dokunun uygun ÅŸartlara ulaÅŸtığında özel makineleri sayesinde kesilerek çim alan tesisi yapılacak alana halı döÅŸer gibi döÅŸenmesi iÅŸlemidir.
Hazır çim alınırken aynı bölge ÅŸartlarına sahip olması ve uygulayacağımız alana uygun tekstürlerde olması gerekir.
Hazır çim ekme çime göre;
Günü birlik uyguluma tamamlaması saÄŸlar.
Yabani ot ve hastalıktan arındırılmıştır.
Basıma dayanıklı ve daha sağlıklıdır.
Daha sık çim dokusu saÄŸlar.
Mevcut alanla daha sık kaynaşır.
BaÅŸlangıç maliyeti yüksek gibi gözüksede daha sonra ki bakım maliyeti düÅŸünüldüÄŸünde daha uygun maliyetli.
Daha az su kullanılır.
Üçüncü yöntem: hidroseeding
Tohumlu ve hazır çim yapılması zor alanlarda; toprak erozyonu vb. Gibi eÄŸimli alanlar için sıkça kullanılan bir yöntem olup hızla tesis edilmesi topraksız ekim olduÄŸu için yine son dönemde dikkat çeken bir çim alan tesisi türüdür.
Bu yöntemde hızlı, uygun maliyetli ve sorunsuz sık dokulu alanlar oluÅŸturulur.